Otoplastieken lektesten: controle op lekdichtheid

Otoplastieken Lektesten
Otoplastieken (gehoorbescherming op maat) kunnen enkel efficiënt werken als ze de gehoorgang volledig afsluiten. Daarom zijn lektesten belangrijk. Maar hoe vaak moet een lektest worden uitgevoerd? En hoe werkt dat eigenlijk?

 

Waarom otoplastieken controleren op lekdichtheid?
Sinds 21 april 2019 valt gehoorbescherming voor bedrijven onder de hoogste en strengere PBM categorie 3 (verordening (EU) 2016/425). Dit betekent dat lektesten bij aflevering noodzakelijk is.

Het lektesten zorgt er namelijk voor dat de dempende eigenschappen gegarandeerd blijven. Er wordt met een lektest getest of de gehoorbescherming de gehoorgang geheel afsluit. Als dat inderdaad zo is, lekken ze niet en wordt er dus geen geluid doorgelaten. 
 

De vorm van de gehoorgang verandert
Gemiddeld gaan otoplastieken zo’n 4 tot 5 jaar mee: soms korter, soms een stuk langer, afhankelijk van hoe de anatomie van de gehoorgang over de jaren heen wijzigt. De gehoorgang is namelijk deels opgebouwd uit kraakbeen, waardoor deze van vorm kan wijzigen en bijgevolg de gehoorbeschermer niet meer optimaal de gehoorgang zal afsluiten.

Dit heeft dus niets te maken met de kwaliteit van de gehoorbeschermer, maar alles met de pasvorm. Daarom is het belangrijk om uw otoplastieken jaarlijks te laten controleren.
 

Hoe werkt het lektesten?
Voorafgaand aan het lektesten is het belangrijk om de otoplastieken goed te reinigen. Vervolgens doet u uw otoplastieken in en sluiten we hier de lektester op aan, verbonden met een slangetje. Door middel van dit slangetje en de lektester wordt er een druk opgebouwd.
Blijft deze druk stabiel? Dan wordt de gehoorgang goed afgesloten door de gehoorbeschermer.

Dit betekent dus ook dat als er géén druk wordt opgebouwd, er een ruimte is tussen de otoplastiek en het gehoorkanaal (ook wel ‘lekkage’ genoemd). Door deze ruimte kan lucht ontsnappen, maar dus ook geluid. Gehoorschade kan op deze manier gewoon optreden, ook als u otoplastieken draagt.
 

Over Variphone
Variphone heeft een eigen lektester ontwikkeld die speciaal is ontworpen om harde en zachte otoplastieken te controleren op lekdichtheid. Momenteel zijn wij druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe update van deze lektester die waarschijnlijk in het najaar op de markt komt.

Wij leveren elke gehoorbeschermer dan ook door middel van een lektest en adviseren een jaarlijkse check-up, zodat de kans op gehoorschade wordt geminimaliseerd.